Premier De Croo en minister Van Peteghem openen eerste ultrasnelle laadstation van SPARKI in België

Deinze, 9 mei 2023 – Het Belgische SPARKI opent vandaag zijn eerste ultrasnelle laadstation voor elektrische wagens in Deinze. In minder dan geen tijd wil het bedrijf het aantal ultrasnelle laders in ons land verdubbelen. Deze week alleen al worden vijf nieuwe locaties in gebruik genomen. Tegen eind dit jaar moet de teller op 200 laadstations staan. Vanaf 15 à 20 minuten kan tot tachtig procent van de batterij van een elektrische wagen worden opgeladen, afhankelijk van de laadcapaciteit van de wagen. Premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem mochten vandaag het eerste SPARKI-laadstation officieel openen.


100 km laden in 5 minuten
Wie elektrisch rijdt, weet het maar al te goed. De nood aan snelle laadstations is groot. SPARKI wil het aantal ultrasnelle laadstations in anderhalf jaar tijd verdubbelen. En ‘ultrasnel’ mag in dit geval letterlijk worden genomen. De laadstations van SPARKI zijn zo krachtig dat je tot 100 kilometer kan bijladen in amper 5 minuten. Dat is goed om pakweg de afstand van Brussel naar Kortrijk te overbruggen. “Voor de omschakeling naar duurzame mobiliteit is infrastructuur een belangrijk element. Mensen die elektrisch rijden willen snel en efficiënt kunnen laden. Niet iedereen heeft een laadpunt in zijn garage of parking staan. Het is belangrijk dat er overal voldoende laadmogelijkheden zijn, en dat die goed zijn verspreid langs de snelweg of woonkernen. Dat daarbij ultrasnel kan geladen worden is uiteraard een must.”, stelt premier Alexander De Croo.


Grootste en snelste netwerk
De ambitie van SPARKI is niet mis te verstaan. Het bedrijf richt zich volledig op ons land en wil in minder dan drie jaar tijd het grootste en snelste netwerk van ultrasnelle laadstations in België bouwen. Vanaf een vermogen van 50 kW spreek je over snelladen. De laadstations van SPARKI leveren zes keer dat vermogen: 300 kW of meer. Het bedrijf doet daarvoor een beroep op de meest innovatieve laadinfrastructuur die momenteel op de markt is. SPARKI plaatst het allernieuwste type hoogtechnologische laadpalen van Siemens. Afhankelijk van de laadcapaciteit van de wagen wordt de batterij bij een laadstation van SPARKI tot tachtig procent opgeladen vanaf 15 à 20 minuten.

Op zoek naar locatiepartners

Wie langere afstanden moet overbruggen, moet snel kunnen bijladen. Daarom kiest SPARKI voor drukke locaties: invalswegen naar steden, populaire tankstations, parkeerplaatsen van winkelketens, … SPARKI kijkt continu uit naar nieuwe locatiepartners, want de inplanting van de laadstations is cruciaal. Het principe is eenvoudig. De eigenaar stelt een locatie ter beschikking en strijkt een deel van de winst op die SPARKI realiseert. Een win-win voor beide partijen. “Wij zochten een lokale partner die in een versneld tempo ultrasnelle laadsystemen kan plaatsen. Het ambitieuze plan van SPARKI sprak ons direct aan”, zegt Gilbert van Rens, directielid van MAES Energy & Mobility bij het tankstation in Deinze waar vandaag de eerste ultrasnelle SPARKI-laadpunten in gebruik worden genomen. 

Overheidsparticipatie

De overheid zet zwaar in op de vergroening van het wagenpark. “De regering heeft een heel pakket aan maatregelen en fiscale stimulansen geïntroduceerd dat elektrisch rijden voordeliger maakt, maar dan moet het laadnetwerk wel volgen”, zegt De Croo. De premier is dan ook blij met de komst van SPARKI, dat zich uitsluitend op België toelegt. Meer zelfs, de overheid heeft via de federale participatie- en investeringsmaatschappij (sfpim) geïnvesteerd in het bedrijf. “Begin deze legislatuur maakten we de keuze om ons wagenpark in sneltempo te vergroenen. Dat willen we vooral doen door mensen te stimuleren om voor een uitstootvrije wagen te kiezen. Willen ze dat, dan staan we klaar met steun. Niet enkel door fiscale stimulansen aan te reiken, maar ook door de nodige laadinfrastructuur te voorzien. Als overheid investeren we daarom via SFPIM in Belgische bedrijven zoals Sparki die de duurzame omslag versterken door een breed netwerk aan laadpalen ter beschikking te stellen.”, bevestigt minsister van Financiën Vincent Van Peteghem. Met de overheid als minderheidsaandeelhouder heeft SPARKI meteen een stabiele partner voor de uitbouw van een sterk Belgisch netwerk van ultrasnelle laadstations.

 

Aanverwant Nieuws

- 12/03/2024

Sparki-netwerk? ’t Gaat vooruit!

Het netwerk van ultrasnelle laadstations groeit aan een razendsnel tempo. Elke maand opent Sparki verschillende nieuwe locaties, waar minstens vier wagens tegelijk kunnen opladen. Kortom, we zijn goed op weg om in een sneltempo ook bij u om de hoek een ultrasnel laadstation te plaatsen.
Lees meer

Join the club!

U bent de trotse eigenaar een toplocatie langs een weg waar het verkeer nooit stilstaat? Neem contact op en vraag een locatieonderzoek.